website title box

ANITA CHOWDRY                            

ANITA CHOWDRY

VISUAL ARTIST

Copyright Notice: Anita Chowdry and anitachowdry.com, 2013 -2016.

Please no unauthorized use and/or duplication of any designs, images or written material without express and written permission from this site's owner and author.

However please feel free to share,  re-blog, add to pinterest  etc. 

provided that full and clear credit is given to Anita Chowdry and anitachowdry.com with appropriate and specific site direction to the original content.

CONTACT:     ANITA CHOWDRY

                        STUDIO 3

                        1 - 7 WOBURN WALK

                        LONDON    WC1H 0JJ

                       TEL: +44 (0) 20 3556 7075

 

Email: anitachowdry@anitachowdry.com  

VISUAL ARTIST

Facebook circle black small Google + circle black small Pinterest circle black small Twitter black small

I used my explorations of Architectural Shell Structures  to inform this design for a sculptural installation for a stairwell in the new science block at Abingdon School, Oxford.

The assymetrical spiral geometry of the 10 metre steel structure follows all the way up through each of the three floors, culminating at the apex approximately 3 metres up from the top floor. The arches at the base are high enough for a person to walk into the structure and look all the way to the top. The structure would not be seen in its entirity at any point, presenting instead a series of ever-changing immersive vistas to people as they use the stairwell. The sculpture is also designed to cast complex shadows against the architectural structure in response to multiple and changing light sources.

 

The design was not eventually selected for the school's 2014 call for proposals. Nevertheless, the design was considered viable by architects and  engineers whom I consulted as part of the design process, and I hope to find future opportunities to create large architectural installations.

STAIRWELL SCULPTURE

BACK TO PAPER SCULPTURE